Nitwit! Blubber! Oddment! Tweak!

Finnes J.K. Rowling?

Som nettopp omtalt på TV2 – en filmregissør ved navn Nina F. Grünfeld har i dagens papirutgave av Aftenposten slengt ut en påstand om at J.K. Rowling ikke eksisterer, men at hun er konstruert på samme måte som forfatteren av Nancy Drew (eller Frk detektiv)-bøkene var.

Carolyn Keene er nemlig et pseudonym for utallige fofattere som skrev på bestilling for The Statemeyer Syndicate. Fire av bøkene om Nancy Drew ble også filmatisert, produsert av nettopp Warner Bros.

Nina F. Grünfeld mener at det ikke er sannsynlig at et menneske kan være så produktiv og kommersielt vellykket i en medieindustri der alt ellers overlates til tilfeldighetene. Ei heller tror hun noen kan skrive seks tykke bøker som selger i 55 millioner kopier – på mindre enn ti år.

Full avskrift av Aftenpostens innlegg finnes nå her!

Og takk for tipset, Skrulla!

Oppdatert: Grünfeld ble intervjuet på P2 i dag og Bergur sendte meg følgende sammendrag:

I et intervju med Her og Nå på P2, utdypte denne regissøren mer hva hun mente. Hun sa noe sånt: «Jeg har tenkt på dette siden bok en, og diskutert det mye med venner. Hele konseptet er alt for gjennomført til at noen kan skrive alt alene. Verket er for stort, og filmene kommer alt for tett. Det virker som alt er nøye plantlagt av et stort mannskap.»

[...]

«Formen på bøkene bærer preg av at det er skrevet av flere forfattere. Forfatterrollen er konstruert. Alle liker historien om en fattig alenemor med to tomme hender som blir verdenskjent forfatter.»

Intervjueren spurte så om det var fordi Rowling er kvinne at disse spekulasjonene kommer, men dette avfeide Grünfeld. Det var så et lite intervju med forlegger i Damm, Tor Dahl:

«Grünfeld har sikkert hatt det moro med å skrive artikkelen. Dette er rene spekulasjoner og fri fantasi. Vanskelig å ta alvorlig. Gjennom historien har vi sett flere eksempler på forfattere som startet med to tomme hender, og likevel har lyktes.»

Deretter tilføyde Gründfeld: «Torstein Bugge Høverstad har selv sagt at det er veldig vanlig at oversetteren kommer i kontakt med forfatteren. Dette er ikke tilfellet med Rowling. Kanskje har det noe med å gjøre at flere personer står bak?»

Dahl og Grünfeld ville imidlertid ikke inngå noe veddemål..

Takk, Bergur!

Ooog dette kan diskuteres videre på forumet!

Nå også hos Nettavisen!

Be Sociable, Share!

Kommentarer:

 • Sebbe sier:

  da mener hun at det ikke er mulig å skrive 12 bøker slik Robert Jordan har gjort med tidshulet( veldig bra bøker(jeg har bare lest enern men jeg likte den og ja jeg leste den etter HBP ;) ) Robert Jordan har skrivet 12 bøker siden 1990 hun mener nok det er umulig også da? 12bøker på 15år. jaja mennesker kan være rare. (og ingen av dem bøkene er filmatisert.)

 • White Sisu sier:

  Det er det styggeste jeg har hørt i hele mitt liv.

 • Line sier:

  så det på tv2.
  og jeg skjønner poenget dems og at de tviler, men overbevist? nei, det er jeg langt fra. det er nå hun som har skrivd denne serien.

 • Maja sier:

  Grünfeld vart intervjua på radioen i ettermiddag, direktøren i Damm utala seg òg, men han var (naturleg nok) på motsett side av saka. Intervjuet ligg truleg ute på NRK.no, i nettradioarkivet : )

 • Bobsen sier:

  Les intervjuet! Hun bare spøker, slapp av!

 • Bagman sier:

  Hvis dette her liksom skal være oppdiktet av Warner Bros, så er det litt rart at Rowling var forfatternavnet på bøkene – også før filmatiseringen…

 • MsJoplin sier:

  Kanskje de planla filmatiseringene for over 10 år siden? :D

 • megan sier:

  Det er jo helt tullete og foreslå noe sånt. Håper virkelig at denne Grünfeld tullet i hvertfall littegrann. Det er mange forfattere som er veldig produktive, f.eks. Jon Ewo som har gitt ut opp til 4 bøker på et år!

 • Bobsen sier:

  Ok, Rowling kunnskapene mine strekker ikke helt til her. Altså, ifølge intervjuet sendte JK inn servietter med historien på. Jeg trodde hun bare skrev stikkord på disse berømte serviettene, aldri sendte dem inn til noe forlag…

 • arabella sier:

  serviettene er eit mediapåfunn, Rowling irriterte seg over dette på eit program som gjekk om ho på Nrk ein gong. fine opptakskasetten min;)

 • Lupus sier:

  For mye for en forfatter?
  Skal tipse henne om Tolkien, skal si at forlaget hans hadde en hel divisjon med dverger nede i en kjeller som satt og skrev Ringenes Herre. Så skal jeg si at grunnen til at det tok så lang tid å skrive den er fordi alle måtte korekturlese og samtlige var dysletikere, pluss at de var blinde. Og nevnte jeg at Alle bokstavene i navnet hans er forbokstaven på hvert av navnene til dvergene

 • Aillya sier:

  står ikke alle pengene og sånt på rowling anyway? hun kan da ikke tjene alle pengene på å være skuespiller når mange andre liksom har skrevet bøkene. dah

 • MsJoplin sier:

  Men om ‘vår’ Rowling ikke er Rowling, men en eller annen frk smith, så står pengene på «Komplottet Rowling». Og en stor prosentdelen av inntektene fra bøkene/filmene/etc går til skuespilleren. (Jeg tror ikke på dette altså, men jeg kan hvertfall se hvordan ting fungerer..)

 • Linn sier:

  hehehe:p lite sannsynlig sir no bare æ:p

 • Linda Hong sier:

  I Norge er misunnelsen større enn kjønnsdriften!!!!!!!!!!!

 • Voldemort sier:

  Største tulelt eg har hørt siden påstanden om at HArry og Malfang va homo:P

 • Per sier:

  For å nevne en som var veldig produktiv med bøkene sine var Sigrid Undset.

  Hun skrev Kristin Lavransdatter på 3 år. Og hun skrev dem nesten bare om natten, siden hun hadde unger og måtte oppdra dem, men det er sikkert bare bløff.

  Forlaget hennes planla det sikkert rundt 1900- tallet, at en skuespiller skulle gi et en bok som var skrevet av dem. Slik at de kunne tjen seg rike og vinne Nobelsprisen i litteratur. Deretter skulle de finne opp tv-en og så lage film av boken og tjene masse penger på det…

  Ja, nå er jeg helt overbevist Rowling må være en bløff.

 • *** sier:

  hahaha.. verste tullballet jeg har hørt i hele mitt liv..!

 • Guro sier:

  Jeg har aldri vært så flau over å være nordmann i hele mitt liv! Da de la ut denne nyheten på utenlandske sider så jeg kommentarene, og nå virker det som om hele HP-verdenen tror vi er splitter pine gale alle sammen her oppe i nord! Uff, litt av en ambassadør for Norge, må jeg si! Gærne dame…

 • Rowling fan sier:

  e trur no at dæ e bære tull. ho e sikkert misunnele på Rowling så ha skreve ei så bra bok. Diggæ d Rowling!!!!!!!!!!

 • [...] på forhånd! Haha, jeg ble helt satt av spørsmålet om Rowling og plagiering. Det er jo so six years ago. Også, husk å fjerne laget med pudder før du går ut i dagslys [...]

 • Santiago sier:

  To complete your rope wrapping, reduce your rope and secure
  the end with electrical tape.


Legg igjen en kommentar

Valgfritt