It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more.

Rowling forsvares av Bugge Høverstad

I dagens Aftenposten (kulturdelen) har Torstein Bugge Høverstad og flere norske forleggere blitt spurt om det er noe sant i gårsdagens påstand fra Nina F. Grünfeld:

«Svært lite sannsynlig» er det unisone svaret. Torstein Bugge Høverstad sier videre:

Bøkene bærer vitnesbyrd om at det er én forfatter som står bak, det gjelder hvordan serien er planlagt fra første stund og problemene med å få dem ut i tide. Det tok tre år før bok fire var ferdig. En annen ting er at det er såpass mange svakheter rent forfatterteknisk. Rowling er ingen god dramaturg. Hun klarer ikke bygge opp en spenningskurve som bærer gjennom en enkelt bok eller fra bok til bok.

På spørsmålet om disse svakhetene kan være tegn på at den er skrevet av flere, svarer Høverstad:

Jeg tror ikke noe kollegium hadde klart å etterligne den slags forfattersvakheter. Jeg tror det da ville vært en godkjenningsprosess som utjevnet slike forskjeller.

Høverstad sier også at bøker skrevet av flere forfattere ikke er tilnærmet så bra som Harry Potter-bøkene. Han sammenlikner bøkene med Ian Fleming, hvis bøker om James Bond slavisk følger samme mønster.

Forlagssjef Tom Dahl i Damm mener dette er ren spekulasjon, fullstendig uten holdepunkt og fakta. Øyvind Hagen, forlagssjef i Bazar Forlag, mannen som var den første som fikk rettighetene til HP i Norge, ler av påstandene og forteller at da han møtte forfatteren for noen år siden, var hun så avgjort ekte og menneskelig, samt en sjarmerende og spesiell person.

Han avslutter med å si at det rett og slett finnes enkelte mennesker som er svært talentfulle og produktive.

Be Sociable, Share!

Kommentarer:


Legg igjen en kommentar

Valgfritt