NOT MY DAUGHTER, YOU BITCH!

Litteraturekspert: «Harry dør ikke»

Etter at vi i juni fikk vite at Rowling har planer om å drepe to rollefigurer i den siste HP-boken, har det vært mange diskusjoner om hvorvidt Harry er den som kommer til å dø. Den britiske litteratureksperten og professor ved Universitetet i New Hampshire, James Krasner, mener derimot bestemt at Harry ikke vil dø i Bok 7:

«Hver gang en forfatters bøker blir veldig populære i hans eller hennes levetid, som med Rowling, starter det en ‘krig’ mellom forfatteren og fansen om hvem rollefigurene egentlig tilhører. Rowling, som Conan Doyle (skaperen av Sherlock Holmes), prøver å ta tilbake kontrollen. Hun får oss til å huske at Harry er hennes rollefigur, ikke vår; hun kan drepe ham om hun ønsker det. Doyle drepte faktisk Sherlock Holmes, men Rowling kommer ikke til å gå så langt fordi hun bryr seg om Harry. Conan Doyle var veldig lei av Holmes», sier Krasner.

Og det er ikke første gangen Rowling, som er flink til å promotere bøkene sine, har truet med å drepe en viktig rollefigur. Ifølge Krasner skapte Rowling sensasjon i media da hun avslørte at en «viktig rollefigur» ville dø i Harry Potter and the Order of the Phoenix. Rykter gikk om at det var Harrys beste venn, Ron Weasley, som ville dø, men til slutt viste det seg at det Sirius Black, som, i følge Krasner, «var en uviktig bifigur, og ikke en viktig rollefigur som Ron».

«Harry kommer ikke til å dø for Rowling er en for god forteller til å gå fullstendig utenfor sin egen sjanger. Hun har nøye planlagte intriger, ikke ulikt Dickens, og hun har jobbet veldig hardt for å gjøre alle bøkene følelsesmessig tilfredsstillende. Det å la Harry dø vil være en elendig feil i handlingen.», sier Krasner.

[...]

«Rowlings bøker er velskrevne, og vi som lever i dag er heldige som får oppleve skriveprosessen. Hennes spesielle talent er intrigemakeri og humoristiske karakteristikker. Hun ligner veldig på Dickens på dette området; hun gjør en såpass god jobb med humor og med forutsigbare handlingslinjer, at hun kan gå over til tragedie og kompleksitet, i stedet for å begynne med et tragisk utgangspunkt.»

Så om det ikke er Harry Potter som dør i sisteboka, hvem er det da?

Ifølge Krasner er det «Lord Voldemort som må dø. Og Snape, som egentlig jobber for det gode til tross for hva det ser ut som, vil antagelig dø. Neville Longbottom er den egentlige utvalgte, så jeg mistenker at han vil dø», sier han.

Og lesere bør ikke være overrasket dersom den høyt elskede Professor Dumbledore, som døde i den siste boken, kommer tilbake. «Obi-Wan Kenobi/Gandalfaktige-faderlige-vismann-mentor-rollefigurer dør alltid. Dette er noe som skjer i flere sjangre, både krigshistorier, middelalderromantikk, fantasy, eventyr, politifilmer, kampsportfilmer. De kommer tilbake som spøkelser», sier Krasner.

Så kort sagt, Harry vil ikke dø fordi bøkene er humoristiske, og i slike bøker må det gode vinne over det onde.

Be Sociable, Share!

Kommentarer:

 • hpfan sier:

  det gode kan jo enna vinne uansett om harry dør eller ikke…!
  Og Neville var på lik linje med harry, men harry ble valgt, så neville har jo ingen videre betydning så langt vel. Det var jo det harry trodde også, men som humlesnurr forklarte han feil på, tror jeg…:/
  Dette gir jo litt avslapping, men jeg tror enda at harry muligens dør. Han og voldemort dør, mens det gode vinner… Fult mulig det vel…:P

 • Lupus sier:

  Må si at jeg faktisk tror på dette

 • Mona sier:

  Kan vel hende at han har rett, men jeg syns egentlig ikke han burde være for selvsikker her. Hadde jeg lest noe sånt om mine bøker hadde jeg blitt ganske pissed off, og nesten gjort det motsatte av det han sa, bare for at han skal få noe å tenke på. Men Rowling klarer sikkert å heve seg over det…Jaja, vi får se når boka kommer!

 • MsJoplin sier:

  Hva mener du egentlig er galt i det han sier? Han roser skrivestilen hennes og sammenligner henne med en av bokforfatterne som har vært høyest elsket gjennom tidene. Og ellers forteller han jo bare om hvordan det vanligvis pleier å være i denne typen bøker ;)

 • Aillya sier:

  han virker som en veldig godt gjennomtenkt person og eg forstår d han skriver, men eg er sikker på at Rowling ikke hadde gjort harrys død elendig hvis hun dreper han. og dessuten..:p han kalte sirius en uviktig birolle:o hehe

 • Romilda Vane sier:

  Jeg tror på det han sier i artikkelen. Men jeg er enig med deg Mona at hvis det var jeg som var forfatteren og hadde lest dette, ville jeg kanskje gjort akkurat omvendt av det han sa.. Bare på trass liksom :p Men jeg tror ikke Rowling ville gjort som meg.. hun skriver vel sikkert helt upåvirket av andre..

 • den EKTE fan sier:

  «var en uviktig bifigur, og ikke en viktig rollefigur som Ron». bifigur?sirius er ikke en bifigur!! han burde lese bøkene en(eller hundre) gang(er) til…….

 • Hermine 1 sier:

  Jeg tror ikke at Harry dør. Voldemort stryker med, det er garantert, og jeg er bekymret for Ron eller noen i hans familie.. Jeg ville ikke vært forbauset om Neville dør heller… Og en ting til: jeg tror Snape er god på bunnen:)

 • Kaja sier:

  Åja, Sirius var en «uviktig bifigur»?

 • MsJoplin sier:

  Vi tenker vel ikke på Sirius som bifigur fordi vi likte ham så godt. Men i forhold til Ron er han faktisk det.

 • Aillya sier:

  hehe men han hadde ene boken som handlet om han. tittelen var jo han. og han var liksom ikke uviktig for harry heller, men ja seff… i forhold til ron ja, men fordi en viktig person dør så treger det ikke være den aller viktigste:P

 • Katie sier:

  Sirius betydde jo mye for Harry, men jeg er enig i at Ron har en viktigere rolle enn han.
  Samtidig så var han jo en ganske viktig bifigur!

 • Bagman sier:

  Jeg vil ikke si at Sirius er en ubetydelig bifigur, det blir feil. Sirius død er nok sentral i handlingen.

 • fanofdan sier:

  la oss håpe på d beste


Legg igjen en kommentar

Valgfritt