The last enemy that shall be destroyed is death.

Norsk bok om Harry Potter og filosofi

Forlagsredaktor Jørgen Gaare og universitetslektor i filosofi Øystein Sjaastad har tidligere skrevet bok om filosofien i Thorbjørn Egners barnebøker, og Sjaastad har skrevet om filosofien i Astrid Lindgrens bøker. Nå har de to kastet seg over Harry Potter-bøkene, melder NTB i en artikkel som i dag står i flere norske aviser. Boken heter «Harry Potter – en filosofisk trollmann», og vil i følge forfatterne «berike din Harry Potter-lesning».

De to filosofi-misjonærene mener Rowling er godt bevandret i filosofihistorie, og at dette kommer klart til uttrykk gjennom bøkene hennes. Om Hermione Granger sier Sjaastad: «Hun risser opp for oss den rene marxistiske analyse i spørsmålet om frigjøring av husnissene.«. Han trekker også fram hvordan Rowling på genialt vis fletter inn mye satire over trekk ved vårt – det «umagiske» – samfunn, det være seg byråkrati, rasisme og undertrykkelse. Og professor Binns (Kiste) er et symbol på stein død pedagogikk.

Boken kommer også med en spådom om hvordan det vil gå med Harry til slutt. «Vi tror nemlig at vi har «gjennomskuet» Rowling,» sier Gaare. Men den må man vel lese boken for å finne.

Hele artikkelen kan leses på Agderpostens nettutgave.

Be Sociable, Share!

Kommentarer:

 • MsJoplin sier:

  For ordens skyld: det de har skrevet om filosofien i Lindgrens bøker er absolutt veldig bra, så jeg tror dette kan bli konge!

 • HP-Gærning sier:

  Hmm…er nå ikke så sikker på at de virkelig greier å vite NØYAKTIG hva som kommer til å skje til slutt. Men jeg skulle gjerne lest den boken de skriver. Men, lykke til!(med god samvittighet…)

 • Dilly sier:

  Men jeg skjønte ikke helt, er dette en bok som kommer eller har den kommet?

 • Ginny sier:

  Så teit,de hermer jo på en måte:O
  Men like til fordi;D

 • Ginny sier:

  Så teit,de hermer jo på en måte:O
  Men lykkke til fordi;D*

 • Lavender sier:

  Ut fra det de skrev på Dagbladet, synes jeg det var ganske fishy greier, jeg. Nå har jeg jo ikke lest boka, men det virka ikke helt som de hadde full oversikt over alt i HP-bøkene, som forskjellen på fullblods og halvblods…


Legg igjen en kommentar

Valgfritt