It takes a great deal of bravery to stand up to our enemies, but just as much to stand up to our friends.

Harrys fantastiske fansider

The Columbus Dispatch har skrevet en lang artikkel om historien bak flere av Harry Potter-verdenens største fansider, inkludert Mugglenet og TLC.

Emerson Spartz lagde Mugglenet allerede i 1999, da han var 12 år gammel. En veldig primitiv og amatørmessig side var dette, hvor det ikke var stort annet for fansen å kommunisere på enn et forum.

Melissa Anelli lagde The Leaky Cauldron i 2001, som en slags blogg for en liten gruppe venner som ønsket å vite hva som rørte seg i Harry Potter-verdenen. Den første siden hadde blå bakgrunn med Halloween-orange skrift. Det tok et helt år med mail etter mail til Warner Bros før noen tok henne og siden hennes seriøst, og det tok enda lenger tid før forlagene i det hele tatt gadd å svare.

Både Spartz og Anelli innså raskt hvor viktig fansen var for Harry Potter-fenomenet. Spartz mottok uttallige eposter før han fant ut at det aller beste var å ansette noen fans. Og vips eksploderte siden hans i nye layouter og innhold. Og besøket ble bare høyere.

Harry Potter-sidene bidro til å starte Harry Potter-hysteriet. Da det tok Rowling tre år å bli ferdig med Order of the Phoenix, gikk fansen på nettet for å slukke tørsten sin. Her fant de trøst i Harry Potter-fanfiction, fanart, leksikon og teorier. Og etterhvert også bilder fra de nye filmene og intervjuer med skuespillerne.

Fansidene i dag er langt fra hvordan de var i 1999. I dag har ikke bare leserne muligheten til å kommentere på nyheten, de deltar aktivt. Warner Bros inviterer webmasterne med på besøk til settet, for de vet hvor mange det er som følger med på nettsidene deres.

Og ikke minst har JK Rowling selv gitt forskjellige fansider den store æren av sitt besøk. Hun navngir sine favorittsider, hun beundrer dem, gir dem en av sine sjeldne intervjuer – og hun har til og med brukt en av sidene (HP-Lexicon.org) som oppslagsverk.

Fansidene vil bestå etter at alle bøkene har kommet ut. Melissa Anelli sier at de ganske sikkert vil henge med til den siste filmen har hatt premiere, men det er fortsatt usikkert om siden deretter vil fortsette å følge Rowlings karriere. For, som hun sier, «det vil komme en dag da folkene som jobber med sidene blir nødt til å gå videre med livet sitt, det tar rett og slett for mye tid, energi og innsats fra alle sammen. Men uansett hva som skjer fremover, vil disse årene alltid være blant de beste i våre liv.»

Be Sociable, Share!

Kommentarer:


Legg igjen en kommentar

Valgfritt