Draco Malfoy, the amazing bouncing ferret...

Harry Potter pensum på Northwestern University

Ja, du leste riktig. The Daily Northwestern kan melde at skolen nå tilbyr delfaget Harry Potter’s Medieval Origins, som tar for seg paralleller mellom Harry Potter-bøkene og litteratur skrevet i middelalderen.

Jackie Murdock, som underviser i faget, forteller at hun oppdaget parallellene mens hun studerte middelalderlitteratur like etter at Deathly Hallows hadde kommet ut. Blant annet var det en tekst med navn Havelock the Dane, som forteller om en gutt med et arr, som er «den utvalgte», han er sparket ut hjemmefra og oppdratt av andre folk.

Pensum i delfaget inkluderer hele den sjette og syvende Harry Potter-boken, i tillegg til utdrag fra de første fem, ved siden av middelalderverk som Sir Thomas Malorys Le Morte d’Arthur og Geoffrey Chaucers Centerbury Tales. Ved nærmere lesing avslører tekstene paralleller mellom Harry og Kong Arthur, og mellom magien i Hogwarts’ forbudte skog og middelalder-England.

Rowlings hinting til annen litteratur (intertekstualitet, som det heter) er velkjent for de fleste Potter-fans, selv skrev jeg en hovedoppgave om dette temaet, hvor jeg blant annet skrev om parallellen mellom Harry og Le Morte d’Arthur. Deler av min hovedoppgave er lagt ut på søstersiden Gryffindor vs Slytherin, og middelaldertekstene spesielt er plassert her. Jeg må påpeke at hovedoppgaven ble skrevet like etter utgivelsen av Order of the Phoenix, og dermed har jeg ikke skrevet om scenen i Deathly Hallows hvor Harry trekker et sverd opp av et vann, som Jackie Murdock nevner i intervjuet.

Intertekstualitet er superspennende, og dersom dere vil lese mer om det, eller om ville teorier fra før bokserien var ferdig, ta en titt her.

Be Sociable, Share!

Legg igjen en kommentar

Valgfritt