The Dark Lord will rise again with his servant's aid, greater and more terrible than ever he was.

NRKbeta diskuterer fragmentering av bokmarkedet etter Pottermore

NRKbeta (via Wired) kommer inn på,  i artikkelen «J.K. Rowling går solo«, hvordan fremtidens bokmarked vil bli om flere forfattere vil gjøre som Rowling med Pottermore.

Ved å gi ut e-bøkene sine uten DRM (digital rettighetsforvaltning), og dermed gjøre bøkene tilgjengelige uavhengig av hvilket lesebrett du bruker (og uten kopisperre), velger Rowling å stole på at fansen hennes ikke vil piratkopiere verket hennes, fremfor å regne med at de gjør det. I stedet kommer Rowling til å satse på et digitalt vannmerke med kjøperens navn, slik at eventuelle kopier kan spores tilbake til kjøperen.

Rowling er slettes ikke den første forfatteren som gir ut verket sitt på egen hånd, blant annet har Stephen King gjort det i årevis, men hun er definitivt den største enkeltaktøren som har vendt forlagene ryggen i denne usikre tiden for bokbransjen. Denne avgjørelsen vil også føre til at Rowling vil tjene mer på salget pr. bok enn hun har gjort tidligere. Rowling sier selv:

«Vi kan garantere at folk over hele jorda kan få den samme opplevelsen samtidig. Det var ekstremt attraktivt for meg. Jeg er heldig som har ressursene til å gjøre dette på egen hånd og jeg synes dette er en fantastisk og unik opplevelse, det at jeg hadde råd til å ta meg tid til å la dette bli virkelighet. Det var virkelig ingen annen måte å gjøre dette på for fansen eller meg selv enn bare å gjøre det selv. Ikke alle forfattere kunne ha gjort det, men det er riktig for Harry Potter. Det er så morsomt å ha direkte kontakt med fansen. Det var en forlengelse av den eksisterende jkrowling.com

NRKbeta bekymrer seg altså for hva som vil skje om flere forfattere gjør det på samme måte i fremtiden. Vil en fragmentering av bokmarkedet ned på enkeltforfatternivå bli enda mer uoversiktelig enn hva vi har opplevd av e-bokproduksjon i Norge allerede? Diskuter gjerne hva du mener her, eller i vårt kommentarfelt.

Be Sociable, Share!

Legg igjen en kommentar

Valgfritt