God Rest Ye, Merry Hippogriffs.

Et liv etter Harry Potter?

Kilde: NTB via Filmweb.

Hollywood er full av barnestjerner som ikke har klart overgangen til en voksenkarriere. Men Daniel Radcliffe trenger neppe noen magisk drikk for å takle livet etter Harry Potter.

Verdensberømt er han for lengst. Fot- og håndavtrykkene hans er på Hollywood-fortauet, vokskopien på plass i Madame Tussauds, og han er yngstemann portrettert i det nasjonale, britiske portrettmuseet.

Og han har for lengst en velspekket bankkonto å vise til. Med en lønn på 73 millioner kroner bare for sin siste film, «Harry Potter og Føniksordenen», havnet han på andreplass på Forbes-listen for 2007 over topplønninger blant skuespillerne.

Radcliffe ble erklært Storbritannias rikeste tenåring allerede i 2005, og pengene fortsetter å strømme inn til Gilmore Jacobs, selskapet som ble laget for Radcliffe av hans foreldre. Han er den yngste millionæren gjennom tidende som ble tatt med i Sunday Times’ liste over de rikeste, der han i 2006 kom på 8. plass blant rikfolk under 30 år.

Nye roller

Tidligere i år undertegnet han avtalen om å medvirke i de to siste filmene i serien, «Harry Potter og Halvblodsprinsen», som vil ha premiere i 2008, og «Harry Potter and the Deathly Hallows» som vil komme på kino i 2010. Den avtalen skal være verdt 281 millioner kroner.

Ifølge filmeksperter tyder det voldsomme beløpet dels på at filmselskapet innser at de er fullstendig avhengig av Daniel Radcliffes fjes som Harry Potter, og dels på at det voldsomme fokuset kan skade hans fremtidige karriere.

Men 18 år gamle Radcliffe er allerede i ferd med å gjøre noen sjakktrekk med tanke på fremtiden. Først gjennom rollen i det omdiskuterte teaterstykket «Equus» på et London-teater – der han opptrådte naken på scenen. Deretter gjorde han en uavhengig australsk film om fire foreldreløse gutter som kappes om å bli den utvalgte som adopteres av et barnløst ektepar.

Når Radcliffe er ferdig med å promotere «Harry Potter og Føniksordenen», begynner han å jobbe med neste prosjekt på egen hånd – et fjernsynsdrama fra 1. verdenskrig kalt «My Boy Jack». Radcliffe spiller Jack, sønnen til Rudyard Kipling, som forsvinner under krigen.

– Råd til å velge

Selv fastslår Daniel Radcliffe at alle pengene han har tjent, gir «rom for manøver», ifølge Daily Mail.

– Innlysende nok er jeg i en svært heldig posisjon der jeg ikke behøver å gjøre ting for pengenes skyld, jeg kan rett og slett gjøre dem fordi det er en interessant rolle og en god regissør.

Uten å diskutere noe beløp, så sier han rett ut til avisen:

– Pengesummen er absolutt fantastisk og jeg er svært takknemlig, men de er ikke hovedkraften som driver meg. Å være på Fortunes liste er svært hyggelig, men jeg er min egen herre. Hva folk skriver om meg, er ikke det som betyr noe for hvem jeg er.

Anmeldere har rost Radcliffe både for hans talent og for hans solide arbeidsmoral; han droppet ikke ut av en eneste forestilling av «Equus» selv om han var forkjølet. Dette skal ifølge CTV.ca være to viktige faktorer blant barnestjerner som lykkes med å bygge en suksessfull karriere også videre i livet.

Spørsmålet som stilles, er om fansen så vel som filmverdenen vil tillate ham å endre seg, og om de ønsker eller klarer å se Radcliffe i nye typer roller.

Fansens syn

I et intervju med Larry King på CNN i forrige uke uttalte Radcliffe at han ikke frykter for å forbli fanget i sitt rolleuttrykk fra Harry Potter. Han mener at produsenter og regissører allerede gir ham nye sjanser.

– Så langt later det ikke til at de bryr seg om at jeg forbindes med Harry Potter, og de later til å hyre meg for mine evner som skuespiller mer enn noe annet. Forhåpentligvis fortsetter det etter at filmene er over. Hittil har Harry Potters filmkyss fått mye oppmerksomhet, selv om Radcliffe viste seg splitter naken på scenen under «Equus». Det gikk ikke som filmselskapet fryktet; at nakenheten skulle gå på bekostning av forventningene til Harry Potters gryende kjærlighetshistorie. Om kysset sier Potter:
– Jeg tror folk ble litt opphengt i det. Det var fint å filme, og det er et søtt, nært øyeblikk i filmen. Men det var ikke så stort som alle later til å tro det var.

Da Daily Mails journalist bemerket voksenheten Radcliffe viser i «Harry Potter og Føniksordenen», i scenen der han snakker «om å ha noe verdt å kjempe for», sier den unge skuespilleren at han så på Kenneth Branaghs film «Henry V» for å «finne ut av den lederskapsgreia». I den femte filmen er han en helt annen, enn første gang han spilte Harry for seks år siden. Selv sier han:
– Jeg kjenner ikke igjen den gutten. (©NTB)

[Tilbake]

Be Sociable, Share!