The Dark Lord will rise again with his servant's aid, greater and more terrible than ever he was.

Fans lager Harry-litteratur

Caten intervjues av Dagsavisen 28.06.05 av journalist Marie Aubert

Titusenvis av fans publiserer sine egne Harry Potter-historier på nettet. Homofili og sex er vanlige innslag, og Damm Forlag, som utgir Harry Potter-bøkene i Norge, er ikke bare begeistret.

Foto: Charlotte Wiig. Maren Benedicte Karlsen er Harry Potter-fan. I likhet med titusenvis av andre skriver hun sine egne historier på nettet basert på den populære serien. Ikke alle klarer å vente til den nye Harry Potter-boka kommer ut i juli. På såkalte fan fiction-nettsteder publiserer titusenvis av fans sine egne historier basert på Joanne K. Rowlings populære bøker. Damm Forlag, som utgir Harry Potter-serien i Norge, er ikke udelt begeistret for den såkalte fan fiction-litteraturen.

Stort fenomen
– Fan fiction kan basere seg på ei bok, en tv-serie eller en film. Jeg skriver Harry Potter-«fics» fordi det er morsomt å dikte videre på en bokserie man er glad i. Og så korter det selvfølgelig ventetiden på den nye Harry Potter-boka, smiler Maren Benedicte Karlsen.

18-åringen fra Lambertseter har publisert egne Harry Potter-historier på nettet i to år. Hun kjenner selv rundt 50 andre norske som gjør det samme, men på verdensbasis er fan fiction et stort fenomen. Bare på nettsiden fanfiction.com ligger det nærmere 200.000 Harry Potter-historier.

– Historiene jeg skriver kan foregå på trollmannsskolen, slik som i bøkene, eller man kan flytte det til andre omgivelser og for eksempel gjøre Harry Potter til detektiv i New York. Det siste kalles «A.U» – «Alternate Universe», sier Karlsen.

«Friends» og «Star Trek»
Fan fiction er verken noe nytt fenomen eller forbeholdt Harry Potter-bøkene. Star Trek-fansen var tidlig ute. I dag eksisterer det «skriveklubber», såkalte «fandoms», på alt fra «Friends» til «Ringenes Herre».

– Er fan fiction ment som konkurranse for forfatteren?

– Nei, disse historiene kommer jo aldri til å bli utgitt. Den som skriver må komme med en såkalt «disclaim», der man poengterer at karakterene ikke er ditt eget verk. Alle Harry Potter-fans har stor respekt for J.K. Rowling. Forfatterens ord er lov, sier Karlsen.

Det hender likevel at falsk Rowling-litteratur dukker opp på fan fiction-nettstedene.

– Det hender at noen legger inn en historie med kommentarer som: «Se, jeg har fått tak i det første kapittelet i den nye boka før det har blitt utgitt!». Men det blir ikke godtatt, og det er sjelden noen tror på det, sier hun.

Homofili og sex
Selv om Harry Potter-bøkene startet som ren barnelitteratur, er innholdet i fan-historiene ofte lite barnevennlig. Det er flest ungdommer og unge voksne som skriver, og eksplisitt sex er et vanlig i mange av historiene. Maren Benedicte Karlsen er en av mange som skriver historier om homofile forhold mellom karakterene, såkalt «slash». Her kan Harry Potter få et hemmelig seksuelt forhold til erkefienden Draco, eller dramatiske kjærlighet utvikler seg mellom venninnene Ginny og Hermione.

– Mange homofile liker å la yndlingskarakterene sine få et homofilt forhold. Det er mer spennende fordi Joanne K. Rowling sikkert aldri kommer til å skrive om det selv, mener Karlsen.

– Å skrive sexskildringer om karakterene i en barnebokserie kan være provoserende?

– Men mange ungdommer og voksne liker jo bøkene også! De sidene som har seksuelle skildringer er ofte lukkede, eller man må bekrefte at man er over 18 år for å lese dem. Jeg leste riktignok sånne historier da jeg var 16, men jeg tror ikke jeg tok skade av det, smiler 18-åringen.

Betenkt
Åsfrid Hegdal er ansvarlig redaktør for Harry Potter-bøkene ved Damm Forlag i Norge. Hun er ikke udelt begeistret for fan fiction-litteraturen.

– Det seksuelle innslaget i fan fiction gjør meg betenkt. Det er fint hvis Harry Potter-bøkene får fans til å utforske sin egen skrivestil. Men hvis historiene beveger seg langt vekk fra karakterene slik de opptrer i bøkene, synes jeg det blir spekulativt, sier redaktøren.

Hun mener forlaget uansett kan gjøre lite for å hindre seksuell fan fiction.

– Jeg har ikke visst om slike nettsider før, men så lenge det ikke berører copyrighten vår, sier Hegdal.

Fan fiction-nettsider anbefalt av June Solberg, Deichman-bibliotekar og Harry Potter-fan:
www.harrypotterfanfiction.com
www.fictionalley.org
www.livejournal.com
www.sugarquill.com

[Tilbake]

Be Sociable, Share!