Where your treasure is, there will your heart be also.

Kjæresten må like Harry Potter

MsJoplin intervjuet av journalist Cornelia Kristiansen / Aftenposten 08.07.09.

June Solberg (28) og Hege-Kristin Beck (23) © Olav Urdahl / Aftenposten

June Solberg (28) og Hege-Kristin Beck (23) © Olav Urdahl / Aftenposten


Filmatiseringen av Harry Potter og Halvblodsprinsen har première neste uke. Det er den mest voksne boka så langt, men mange voksne holder seg likevel unna serien. Blodfan June Solberg (28) tror det kan ha noe med Rumpeldunk og Humlesnurr å gjøre.

Harry Potter-serien blir som oftest klassifisert som barnebøker, men de fleste kjenner minst tre kusiner, fedre eller kamerater over 20 som har vært merkelig fraværende i dagene etter utgivelsesdatoene.

June Solberg (28) begynte å lese Harry Potter som 22-åring og ble fort hektet. Hun jobber som bibliotekar på Røa, men det er kveldsjobben vi er her for. Solberg står nemlig bak Norges største Harry Potter-hjemmeside thedailyprophet.org og har fem andre som skriver saker for seg, mens hun selv fikser det tekniske og administrative.

All-alder-litteratur

– Som andre fantasybøker er de ikke skrevet for én spesiell alder, det er all-alder-litteratur, sier hun. – Jeg leste dem heldigvis på engelsk.

– Du sier «heldigvis»?

– Min personlige oppfatning er at det var feil av Torstein Bugge Høverstad å oversette egennavn, det har gjort bøkene barnsligere. Bill er for eksempel et helt vanlig navn på engelsk, men han heter Rulle på norsk. Det samme med Lee Jordan, som har blitt Laffen Styx, og Ginny som har blitt til Gulla. For dem som ikke kjenner universet: Bill er Ronnys bror, Lee er en klassekamerat, mens Ginny er Ronnys søster, som er sentral i Harry Potter og Halvblodsprinsen. Solberg er klar over at mange er uenige med henne, men hun tror de norske navnene skaper en større barrière for mulige interesserte.

– Jeg tror mange voksne kunne fått mye ut av det, men synes det blir for barnslig.

– Mange hatet fireren

aftenposten080709_2

© Olav Urdahl / Aftenposten

Kollega Hege-Kristin Beck (23) er også fan. Beck leste ikke bøker før hun som fjortenåring ble anbefalt bøkene om trollmannslærlingen.

– Jeg ble så oppslukt av den verdenen, og fikk lyst til å oppleve det igjen, drømme meg bort.

Begge synes den fjerde filmen er den beste hittil, mens Solberg foretrekker bok nummer syv, og Beck mener bok seks er best.

– Mange hatet fireren på grunn av dragejakten. Den ble for lang, og avvek for mye fra universet. De ville for eksempel aldri dratt fra eggene sine for å fly etter Harry. Men jeg synes ikke hele filmen er mislykket fordi akkurat det ikke stemmer med universet, sier Solberg.

– Så du er ikke noen purist?

– Eh, ja og nei. Jeg har hatt mareritt om at filmatiseringen er blitt modernisert, blant annet drømte jeg at McGonagall fikk en tekstmelding fra kjæresten sin. Det var grusomt!

– Er kjæresten din også blodfan?

– Jeg er nok mer opptatt av det, men han har lest bøkene, og liker dem. Jeg kunne aldri blitt sammen med en som ikke likte Harry Potter, det var et av kriteriene jeg hadde da jeg så etter ny mann, hehe.

Galtvort = Akershus festning

15. juli er det førpremière på filmatiseringen av den sjette boka, Harry Potter og Halvblodsprinsen, på Akershus festning. Begge jentene kommer til å være på plass.

– Jeg gleder meg til Sectumsempra-scenen hvor Draco og Harry duellerer. Da jeg leste den, tenkte jeg «denne blir bra på film», og det blir fantastisk å se filmen på festningen, i mørket med fakler. Bra at de åpner portene for vanlig dødelige, og ikke bare kjendiser, mener Solberg.

Ondskap overalt

Filmene har gradvis blitt mørkere i takt med bøkene, og i de to siste bøkene forsvinner de vante rammene i universet. Forskjellen er merkbar fra de mer eventyraktige første bøkene.

- I de to første bøkene er det en introduksjon av universet. Man får vite mrosomme, koselige ting om trollmannsverdenen og man blir presentert for rare innretninger som Nevilles forglemei (kule som lyser rødt hvis du har glemt noe) og snikoskopet (en slags snurrebass som bråker når det er noe upålitelig i nærheten). I de siste bøkene får du vite hvor jævlig det kan være i den verdenen, ondskapen er mye mer til stede. Harry kjemper mot onskapen i hver bok, men det er først på slutten den blir altoppslukende.

[Flere intervjuer]

Be Sociable, Share!