Remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort.

Harry Potter og vårt syn på døden

MsJoplin intervjuet av RadioSelskapet, NRK P2 12.07.07.

Han har nettopp begått sitt første kyss, men innen måneden er omme så kan han være død. En hel verden sitrer av spenning i påvente av den aller siste boka om Harry Potter – Vil han få leve eller vil han dø? Men, hvorfor er vi egentlig så opptatte av døden, spør RadioSelkapet i dag. [...] Mitt navn er Jostein Gjertsen, Dum Dum Boys ga liv til Døden på Oslo S på denne måten her. [*spille Dum Dum Boys - Englefjes*]

[Lydklipp fra Order of the Phoenix, "It's a storm coming, Harry, just like last time".]

Ja, den nærmer seg, Harry Potter kan føle det, og ved Humlesnurrs skjegg, det kan vi óg. På bokhandelen som jeg går forbi står det store skilt med store bokstaver – HVEM DØR? – roper de mot oss. Ett minutt over midnatt den 21. juli får vi svar på det, da kommer den siste boka om Harry Potter, Harry Potter and the Deathly Hallows. Blir dette Harry Potters siste sommer? June Solberg, sjefsredaktør for Norges største Harry Potter-nettside The Daily Prophet, du er en Harry Potter-fan litt over gjennomsnittet?

- Det er jeg.

- Er du klar til å ta farvel med Harry?

- Veldig, veldig klar, det er jeg. Jeg både gleder meg og gruer meg noe forferdelig.

- Hvordan tror du det farvel’et blir, blir det et dødelig farvel?

- Jeg er ganske sikker på at det blir et stort blodbad, hvertfall. jeg er ikke helt 100% sikker på hvem som dør, men jeg tror at begge to kommer til å dø.

- Og da snakker vi om, den ene er Harry Potter?

- Den ene er Harry Potter og den andre er Voldemort, ja.

- Det er han hvis navn ikke skal nevnes? Da gjorde vi det.

Med oss på telefon har vi med oss psykolog Vigdis Wie Torsteinsson. Er du på hytta di i Stavern, stemmer det?

- Jeg er i Stavern, det stemmer helt.

- Og der håper jeg sola skinner, men vi skal legge litt skyer over den, for det jeg lurer på er.. britiske bookmakere har sluttet å ta i mot veddemål på om Harry Potter dør eller ikke, fordi det var så mange som satte penger på at han kom til å dø. Hvorfor blir vi så opptatt av døden egentlig, tror du?

- Døden er jo et av de store temaene i menneskelivet og et av de temaene som vi kanskje har vanskeligst for å forholde oss til sånn i det virkelige livet. Barn er ganske store før de forstår at ting ikke bare fins, men at de også kan bli borte, sånn at dette er et vanskelig tema rett og slett.

- Døden er jo det som liksom ikke fins. Hvorfor tror du at dette oppleves som skummelt for så mange?

- Jeg vet ikke, det kan jo ha noe med erfaringer å gjøre, men jeg vet hvertfall at det å forholde seg til døden er noe som er en stor utviklingsmessig jobb for barn, de blir ganske store før de.. det er en slags logikk i det og, først forholder man seg til det som faktisk fins, alle relasjoner, alle ting og så blir barn ganske store før de faktisk også skjønner at ting kan bli borte og det skremmer dem veldig mye da. Foreldre kan oppleve at unger plutselig blir redde for å gå å legge seg, plutselig blir redde for at foreldrene skal dø når de ikke ser dem. I den tida så skjønner de at ting faktisk kan ikke finnes mer eller blir borte. Og det tilsier jo at dette krever ganske mye jobb å forholde seg til det i det hele tatt.

- Og i Harry Potters univers så er det ikke bare døden engang, June Solberg, er døden den skumleste eller verste utgangen som kan bli for Harry Potter i den siste boka?

- Absolutt ikke. Han kan bli utsatt for noe som heter the Cruciatus curse, eller Martyriusforbannelsen. Det er en torturforbannelse, som gjør at.. ja, altså man blir torturert, hvis man blir utsatt for det lenge nok kan man bli sinnssyk. Man kan også bli utsatt for dementorer, desperanter, som er en av Voldemorts undersåtter, de kan suge ut alle gode følelser du har, de kan også suge ut sjelen din slik at du blir gående rundt som et tomt skall. Og du kan også bli en Inferius, og det er da et lik som er blitt vekket opp igjen og utfører handlinger for onde trollmenn.

- Så det er et helt spekter av skjebner verre enn døden. Tror du at Rowling velger noen av de?

- Jeg håper ikke det. Det virker ikke sannsynlig egentlig, men det kan jo skje.

- JK Rowling, altså forfatteren av Harry Potter-bøkene, har selv sagt at My books are largely about death, altså de handler om døden, på hvilken måte opplever du, som Harry Potter-leser, at de gjør det?

- Det begynte jo med dødsfall, foreldrene til Harry ble drept omtrent 10 år før den første bok, og Harry også blir jo utsatt for døden, han er den eneste som har overlevd en drapsforbannelse, noe som gjorde at Voldemort mistet alle kreftene sine. I bok 4 og utover er det dødsfall til høyre og venstre, holdt jeg på å si, men stor del av boken handler da om at Voldemort er besatt av døden, han ser på det som en menneskelig svakhet, mens Dumbledore mener at Voldemorts største svakhet er at han tror at det verste som kan skje ham er døden, og det er det jo ikke.

- Det fins nemlig skjebner verre enn døden?

- Det gjør det ja.

- Vigdis, du som er psykolog, det jeg lurer på er, altså, døden er jo like naturlig som livet vi lever og ergo så dør vi. Hvorfor forteller ikke kroppen vår egentlig oss at vi skal dø og at vi forsoner oss med det ganske greit?

- Nei, det kan du lure på, det er et mysterium det, kanskje vet vi det på en måte, og på en annen måte så vet vi det ikke. vi strever jo nok med å forholde oss til det som faktisk er og det som fins. dette er jo et av de store filosofiske spørsmålene og, som store filosofer har klødd seg i hodet over i århundrer, for å si det sånn. men mange av de løsningene, eller de mulighetene, som June skisserer er jo det å måtte forholde seg til begge deler på en gang, altså både at han er død, han er et tomt skall, beskriver hun, altså noen av disse mulighetene og det er et enda mer komplekst fenomen, kan du si, at han både er død, men lever allikevel, sånn at de løsningene som er enda mer komplekse beskriver hun jo som enda mer.. altså at hun håper at det ikke blir utfallet hvertfall, og det er forståelig det.

- Hvor gammel er Harry Potter nå, June?

- Han er 17 i bok 7.

- 17 år. Hvis han dør nå, så minner det meg egentlig om en del om andre som har dødd i ung alder og har blitt nærmest sikret evig liv.

- Kanskje det, ja, James Dean, og..

- James Dean ja, Elvis.. Vigdis, tror du at Harry Potter på en måte kan sikre seg evig liv ved å dø?

- Harry Potter er jo allerede en mytologisk skikkelse, han går jo inn i en god tradisjon i kulturen vår som en myteomspunnet ung herremann, og han kan sikkert få evig liv på måten hvertfall.

- June, håper du at Harry dør, at dette blir slutten?

- Jeg håper at han lever til han blir 100 år og får masse masse etterkommere, men jeg TROR at han kommer til å dø. Det blir en slags avrunding på serien bokserien da om begge to dør, og jeg tror egentlig Rowling ser på det som en bra avslutning også, så hun ikke skal bli tvunget av utenforstående krefter til å skrive flere bøker om disse personene.

- Lord Voldemort kunne sikkert tenke seg å finne på noe så skummelt?

- Ja, hehe.

Takk for at du kom i studio, June Solberg, og takk til deg Vigdis Wie Torsteinsson på telefon, vi skal høre The Sisters of Love – Give me your love [*spille musikk*].

[Tilbake]

Be Sociable, Share!