New head, new times.. be good now, Potty.. Weasel King..

Nettprat om Harry Potter

Fra Aftenposten 12.11.2010, MsJoplin (og Lise Berit) svarte på spørsmål fra Harry Potter-fansen.

FOTO: Pernille Dvergedal

Se spørsmål og svar! Nettpraten er avsluttet. June Solberg står bak Norges største Harry Potter-nettsted og svarte på lesernes spørsmål.

Lurer du fortsatt på hva ståket handler om? Har du lest alt fem ganger og vil diskutere oversettelsene? June Solberg driver nettstedet thedailyprophet.org, og kom rett fra pressevisningen av Harry Potter og Dødstalismanene, del 1 for å svare på lesernes spørsmål.

Hei. Jeg har en datter på 14 som kan ALT om Harry Potter og leser de om og om igjen. Hun syns selvsagt jeg er helt døv når jeg spør om noe (jeg har kun sett filmene), så da lurer jeg på om du kan fortelle meg noe kult som hun vil bli imponert over at jeg vet om HP-bøkene. Takk :)
Mamma

Du kan for eksempel fortelle henne at Snapes patronus er en hind som et symbol på hans udødelige kjærlighet til Lily (si det i det man ser hinden i filmen så er du i boks). :D Det var det vi rakk! Nå håper jeg vi får se mange av dere på festpremieren etterpå! :))

Hvorfor kler man seg ut til filmpremierer?
Ola Pettersen

Fordi man ønsker å gjenskape stemningen fra bøkene eller de tidligere filmene. Også er det jo kjempemorsomt da! Det er mange som har helt utrolig lekre kostymer!

Hei! Hvor har de delt filmen? For jeg har lest boka flere ganger, og det er sikkert ti forskjellige steder de kunne dele den opp. Var filmmusikken bra? Jeg er en stor fan av musikken fra de tidligere filmene, men HBP syns jeg hadde litt «tam» musikk sammenliknet med de foregående… =) Jeg er forresten enig i at Alan Rickman er den beste Snape man kunne fått :D
Maren

Dette er ikke akkurat en hemmelighet lenger, så jeg synes jeg kan si at de har delt filmen der Voldemort får tak i tryllestaven til Dumbledore. Haha, husker ikke noe av filmmusikken, inntrykkene ble for mange i sted gitt. Beklager.

Hva synes du generelt sett om filmene, klarer de å fange bøkenes essens eller er det bare ræl som WB lager for å tjene penger, eller noe midt imellom?
Fredrik Olaisen

Det er definitivt ikke noe RÆL. Jeg skulle ønske filmene hadde vært mye lengre, sånn rundt fem timer pr. film, så vi hadde fått sett mer av omgivelsene, mer av Hogwarts, mer stemning. Det har blitt gjort noen merkelige endringer (av type random elev i Goblet of Fire som kommenterte alt mulig som skjedde, hvorfor kunne ikke en av de allerede etablerte rollefigurene sagt det?). Misbruk av trylleformler, og unødvendig bruk av ikke-Rowlingske trylleformler. Oh, og så irrterer det meg at de i filmene uttaler ACCIO feil. Rowling har sagt det skal være A-see-oh. Så der.

Hvor ofte leser du bøkene?
Nils Fredriksen

Begynte nettopp på en ny runde, men har ikke lest de så innmari ofte egentlig, i forhold til andre jeg har hørt om. Har lest bok 1-6 seks ganger, bok 7 fire ganger. Hehe. En gang i året, blir det vel, minst.

Hvilken skuespiller tolker rollen sin best?
Petter Nilsen

Alan Rickman! Fantastiske mannen med fløyelsstemmen! :D

Hvem er din favorittkarakter i bøkene og hvorfor? Og hvordan syns du denne karakteren har fått komme frem i filmene i forhold til i bøkene?
Sandra

Favoritten min var/er Sirius Black, fordi han hadde en så tragisk historie. «Prisoner of Azkaban» var lenge yndlingsboken min også, den skremte vettet av meg første gangen jeg leste den. Full fortrenging etter «Order of the Phoenix», hadde lenge tanker om å la være å lese flere Harry Potter-bøker. Jeg må innrømme at jeg hadde noen helt andre enn Gary Oldman i tankene når jeg så for meg Sirius (faktisk tenkte jeg Bruce Robinson fra «Still Crazy» – og den yngre versjonen av ham i filmen som unge Sirius, hee). Men når jeg først så Gary Oldman, så funka det jo. Jeg synes han burde ha vært mye mer med i filmene enn han var, vi burde ha fått se Sirius og Harry utvikle et nærere forhold før han døde.

Hvorfor var det så mange som trodde Harry kom til å dø før den siste boka ble gitt ut, når det i den første boka stod noe som «dette lo de av senere når de var voksne» eller noe i den duren?
Janne

Jeg tror kanskje du har misforstått noe her, kan du peke på en spesifikk del av boken? Epilogen i bok 7 er det eneste vi får høre om fremtiden i noen av bøkene.

Hva synes du om det siste kapittelet i boka? Jeg stopper alltid å lese før det kapittelet. Selv om det er litt søtt med Albus Severus, er det i det store og hele bare et utrolig unødvendig og irriterende kapittel.
En kar

Jeg synes også epilogen var unødvendig, for jeg, som de fleste andre fans, har mine egne forestillinger om hva som vil skje videre med rollefigurene. Ikke at epilogen har ødelagt for mine tanker om Harry og Draco…

hei, jeg har to venner som er 14 år kan de bli med meg og søstra mi som er 21 å se H P 7
Spørsmål

Ja, siden det er 11 årsgrense på filmen går dette helt fint!

Er HP7 11 eller 15 års grense? og hva menes med sensur, at de har klippet bort noen scener?
Uhm

HP7 har 11 årsgrense, men frarådes personer under 13 år. Å gi en film sensur betyr i dette tilfellet å bestemme en aldersgrense. De har ikke klippet bort noen scener i filmen.

Hvor kan jeg finne informasjon om Harry Potters førpremiere? Tidligere har det vært kostymeparader o.l. Hvor finner jeg informasjon om dette nå?
Hei

Dette kan du finne info om på thedailyprophet.org – eller facebooksiden til Oslo Kino.

Er du ikke litt for gammel til å like Harry Potter?
Johan Hansen

Kjenner mange som er både en og to generasjoner over meg som liker Harry Potter, så hvorfor ikke? :)

I hin hårde dage fikk fansen i alle fall godt over 50% av billettene. Til og med på cupfinalen, som omtales som «sponsorfest» hvert år, får supporterne over 66% av billettene. Til denne premieren får dere 20%. Hvorfor er det ingen som reagerer? Er Harry Potter fansen mye svakere enn oss fotballsupportere?
Erik Johansen

Det får du nesten ta opp med distributørene Sandrew Metronome.

Er det ikke litt sellout å like Harry Potter?
Hans Eriksen

Nope.

hei !! Lurer ekstremt på hvordan regissøren har løst plottet med ravenclaws diadem, som de åpenbart «glemte» i HBP? skal på premieren i sthlm på onsdag, men klarer ikke vente…
marypotter

Det vet jeg ikke, siden det kommer i neste del av filmen :)

Var det noe særlig med rompeldunk i filmen? Hva synes du om rompeldunk?
Brillerud

Har du lest den siste boka? Trioen oppholder seg ikke på skolen i denne filmen, så det var ikke noe rumpeldunk. Jeg synes rumpeldunk virker utrolig gøy, men har kanskje noe forvirrende regler? Jeg har noen venninner i Canada som spiller rumpeldunk på college nå, og det er visstnok enda morsommere når man IKKE flyr :D Ellers kan boken «Rumpeldunk gjennom tidene» / «Quidditch through the ages» anbefales på det sterkeste!

Hva er ditt favoritthus på Galtvort og hvorfor?
Hippogriff

Slytherin. Fordi de har mange egenskaper jeg kjenner igjen i meg selv. Jeg er slu, sta og har store ambisjoner :3

Hei, jeg lurer på hvorfor Harry har briller? Paradoksalt nok siden han er trollmann og alle andre skader og sykdom enkelt kan heles med magi! Nedsatt syn ER jo fakisk en feil i øyet! ps. han ville vært mye kulere uten, eller er det meningen man skal sympatisere med han siden han har briller? Altså folk med briller er teite, brilleslange osv.
Caspar

Rowling har uttalt følgende på en pressekonferanse i 2005: «Harry har briller fordi jeg hadde briller gjennom hele barndommen og jeg var lei av at alle personer i bøker som brukte briller også skulle være de smarte. Det irriterte meg veldig og jeg ønsket å lese om en helt som brukte briller. Brillene har også en symbolsk funksjon, Harry er øynene i serien i den form av at vi ser alt fra Harrys synspunkt.»

Hola! Har du tips til hvordan jeg kan kle meg ut som Hermine?
Noldus Hermine Langballe

Hermine blir jo beskrevet (hvertfall tidlig i serien) som en med digert, uregjerlig hår og store fortenner, så der er det jo en start. Tupere håret! Ellers tager man sorte sko, strømper i rødt og gull (eller gult), kort foldeskjørt, ullgenser med v-hals, slips, hvit skjorte, skjerf i rødt og gull (eller gult). Og en kutte. Da er man ganske nære vil jeg tro. Og en stabel med bøker under armen!

Hei :) Jeg og noen venner skal på Potter-premieren i Trondheim og jeg lurte på om du hadde ideer HP-vorspielet vi skal ha i forkant? Hva vi kan gjøre, hvilken mat vi kan lage osv og bare generelt?
Bellatrix

Dere må jo selvsagt lage en Harry Potter-quiz! Eller arrangere OWL- eller NEWT-eksamen. Musikken er viktig, så finn frem filmmusikken til samtlige filmer. Dere må jo bare prøve å lage pumpkin juice, eller rock cakes av type Hagrid. Eller typisk britisk mat som scones, fish & chips og Shepherd’s pie.

Hei. Jeg vet jeg er pirkete med dette problemet. Men ingen andre har klart å finne et tilfredsstillende svar. Hvor befant tryllestaven til Voldemort seg mellom hans «død» og hans gjenoppstandelse? Hvis Sirius og Hagrid virkelig var først til åstedet og Peter ikke var der (og i hvert fall ikke hadde sjanset på å passe på den), hvem i alle dager skulle tatt vare på den? Spesielt med tanke på at Voldemort bare hadde kontakt med Quirrel, Peter og Bertha. Hvem hadde staven???
Martin

I følge The Harry Potter Lexicon har Rowling i et intervju uttalt at Peter Pettigrew (Wormtail) gikk tilbake til huset i rotteform og fant tryllestaven da.

Når blir billettene til premieren, til den nyeste filmen lagt ut for salg?
Lege Hege

De er allerede lagt ut for salg. Mesteparten er vel utsolgt nå, vil jeg tro. Kan være lurt å høre med din nærmeste kino om mulighetene.

Hei June! Jeg lurer på om du har et favorittøyeblikk med Potter, etter så mange år som trofast følgesvenn?
Padma

Har flere favorittøyeblikk med Potter. Store saker som det å stå på Leicester Square i London mens stjernene gikk forbi på den røde løperen, det å delta på førpremierer jeg aldri i livet hadde trodd jeg skulle få muligheten til, men også minneverdige øyeblikk som det å delta på Potter-piknik i Frognerparken, køe for nye bøker, og ikke minst felles lesemaraton hvor sms-ene haglet mellom Oslo, Trondheim og diverse andre steder :))

Hvis barnet måtte fått et HP-navn, hva ville det blitt? (og kanskje det blir et HP-navn for alt jeg vet, hehe) Og dessuten: er det noen vits for Rowling å skrive flere bøker om Harry, eller blir det å skyte seg i foten?
hooch

(Ja, jeg får altså barn om tre uker) Hadde definitivt gått Lucius eller Narcissa om jeg hadde fått lov til å bruke Potter-navn. :) Jeg synes det er bra Rowling avsluttet serien når hun gjorde. Ringen var sluttet. Hun kunne nok droppet epilogen.. Skulle hun ha skrevet flere bøker fra Harry Potters verden hadde det vært utrolig gøy med historier fra James, Sirius og Remus’ tid på Hogwarts!

Hei :) Er midt i et særemne om Harry Potter og lurer på hva du mener er grunnen til bøkenes enorme suksess? Vil også si at jeg er en stor fan nettsiden din og har vært fast leser i flere år!
Mia

Tusen takk for ros :) Bøkene kan jo sees på som klassikere, de har noe tidløst over seg. De er dypere enn folk flest vil tro, og ikke et ord i bøkene er overflødige. Rowling henviser ofte til annen litteratur, så om man er litt kjent i litteraturens verden fra før av vil man virkelig kose seg med Potter-bøkene. Dessuten er det spennende å lete etter «clues» i bøkene om hva som vil skje videre. En liten bisetning nevnt i første bok blir for eksempel gjeldende i den siste boka. Litteraturmarkedet trengte vel ny, frisk pust på tidspunktet Harry Potter-bøkene først kom i salg, og bøkene var annerledes enn det som allerede var tilgjengelig. Tydeligvis var det etterlengtet, siden disse bøkene fikk en hel generasjon barn og ungdommer til å begynne å lese igjen. Og foreldrene deres til å sniklese om natten ;)

Hvorfor har du på deg smygardskjerf?
lilpotato

Fordi jeg er Slytherin, vel!

Hei June! Var filmen BRA? :)
Roy Martin

Den var SUPERBRA!! :D Ble både latter og tårer, som forventet. Følelsesmessig voldsom, mindre comic relief enn tidligere. Ganske jevn film, men uten dødpunkter. Vil ha neste film NÅ, blir utrolig lenge å vente!

Be Sociable, Share!