This is why you're not in the Order - you don't understand - there are things worth dying for!

Bokfrelst barndom

JK har alltid, alltid hatt lyst til å bli forfatter, men fortalte ingen om denne glødende ambisjonen. Allerede i 6-årsalderen skrev JK sin første bok, en liten fortelling. Hun var overbevist over at denne ville bli utgitt. I ettertid syns JK at hun var arrogant, og da hun i en alder av 26 hadde skrevet om Harry Potter, trodde hun ikke at hun hadde noen sjanse i det hele tatt.

JKs barndom var fylt med usikkerhet. Hun bekymret seg for mange ting, og pleide å ta på seg en maske av selvtillit for å skjule det. I 11-12års-alderen kan hun ha minnet om Hermione, ved at hun alltid følte at hun måtte prestere noe. Da JK ble eldre klarte hun å slappe mer av. Hun var heldig som hadde gode venner, som var spesielt viktig i for henne i tenårene, da moren fikk diagnosen multipel sklerose. I slike situasjoner er venner enda viktigere, det at man har noen å snakke med og betro seg til.

Da hun var liten, leste JK Noddy-bøkene sammen med moren sin. Hun simpelten elsket bøkene til Richard Scarry, og var fullstendig hestefrelst og leste Silkesvarten da hun var rundt 8. På denne tiden leste hun også boken Småfrøkner av Louisa May Alcott. Yndlingsboka var The Little White Horse av Elizabeth Goudge. Denne har hatt stor innflytelse på Harry Potter-bøkene i og med at den har fått JK til alltid å ramse opp maten som blir spist på Hogwarts.

I 11-12-årsalderen leste hun Jane Austens Stolthet og Fordom og da hun var 14 leste hun Forfengelighetens marked av W. M. Thackeray. JK leste og leser alt mulig og hva som helst. Når hun er på toalettet leser hun bakpå dorullposene om det ikke er annet der inne.

I dag liker JK best å lese romaner og biografier. Hun er nesten besatt av Kennedy-familien. Den forfatteren som har hatt mest å si for JK, er Jessica Mitford, som skrev boken Hons and Rebels, som JK leste da hun var 14. Mitford ble JKs store idol, hun rømte hjemmefra og sloss i den spanske borgerkrigen, og JK syntes hun var enormt modig. JKs datter er oppkalt etter Jessica.

Teateret har også hatt en stor innflytelse på JK. Særlig Shakespeare Kong Lear og Vintereventyret bergtok henne. JK liker også kino, og yndlingsskuespillerne hennes er Michael Caine og Dustin Hoffman.

[Skoletiden] [Karrieren]

Be Sociable, Share!