I can teach you how to bottle fame, brew glory, even stopper death.

The Prince of Asturias Award for Concord

J. K. Rowling vant denne prisen 24.10.2003. Denne prisen blir gitt til personer som på en enestående og spesiell måte har tilført menneskeheten noe, jobbet med kampen mot urettferdighet, fattigdom, sykdom eller uvitenhet, jobbet for å forsvare frihet, for å ha åpnet nye horisonter innen kunnskap, eller for dem som har vært enestående når det gjelder å beskytte og bevare menneskehetens arv.

Her er hennes takketale:

Det var en stor overraskelse, og en enda større ære å bli fortalt at jeg hadde vunnet The Prince of Asturias award for Concord. Jeg planla virkelig aldri å belære- eller preke for barn. Faktisk tror jeg, med få unntak, at barne og ungdomslitteratur vil bli dårligere dersom forfatteren er mer innstilt på å instruere hans eller hennes lesere fremfor å underholde dem med en historie. Uansett har jeg alltid sett på Harry Potter-bøkene som svært moralske. Jeg ville vise frem tvetydigheten i et samfunn hvor rasisme, ondskap, hykleri og korrupsjon er dagligdags, for å bedre vise hvor heltemodig det er, uansett alder, å kjempe en kamp som aldri kan vinnes.

Og jeg ville også vise frem det faktum at livet kan være vanskelig og forvirrende når man er mellom 11 og 17 år, selv om man er bevæpnet med en tryllestav. Jeg har skrevet historier i 32 år og har aldri ønsket å være noe annet enn en forfatter. Jeg pleide å fordype meg selv i bøker som liten, de var essensen i livet mitt, og jeg verdsetter bøkers viktighet bare mer og mer. Barn trenger historier fordi de trenger å få prøve ut sin fantasi, prøve ut andre personers ideer, leve andres liv, la tankene fly dit kroppene deres fortsatt er for umodne til å reise. Det finnes ingen film, tv-program, pc eller videospill som noensinne kan komme opp mot magien som oppstår når leserens fantasi møter forfatterens, og det oppstår et unikt, personlig kongedømme. The Prince of Asturia-prisen er veldig betydningsfull for meg fordi den setter søkelyset på det aspektet ved bøkenes suksess som jeg er mest stolt av: det at så mange barn, med så mange forskjellige bakgrunner, har valgt å følge Harry gjennom hans 5 år på Hogwarts. Jeg vil dermed donere pengegaven min til The Internationall Reading Associations’ Developing Countries Fund, som jobber for verdensomspennende lese- og skrivekyndighet.

[Tilbake]

Be Sociable, Share!